Column februari 2015

 

Leve De Pronoia!

 

Lieve tijdgenoten,

Wat leven we in een fantastisch mooie wereld!

Volgens de laatste berichten is er nog nooit zoveel vrede op deze aardkloot geweest als nu.

En als er dan eens iets vervelends gebeurt, gaan er miljoenen mensen de straat op om hun verontwaardiging te tonen.

Dat is toch ongehoord prchtig!

Natuurlijk zijn we er nog niet, maar volgens mij zijn we goed op weg.

 

Dus laat je niet misleiden door een handjevol doemdenkers die je proberen bang te maken!

Er is niets om paranoia (angstig) van te worden.

Sterker nog, de PRONOIA doet zijn intrede!

Een verschijnsel wat eigenlijk zo oud is als de weg naar Kralingen.

We realiseren het ons te weinig omdat we telkens worden afgeleid door de muggenzifters en krentenwegers die het (nog) voor het zeggen hebben, maar zij zijn op hun retour.

Enig uitleg is echter gewenst.

 

Welnu, back to basics

Het is nacht. En toch zit ik hier te schrijven aan een column omdat de mensen van het Nuts-bedrijf voor licht en warmte zorgen.

Met een pen die ik niet in de inkt hoef te dopen; een of andere slimmerik vond een pen uit waarmee je zelfs onder water kunt schrijven!

 

Ik pak mijn bakje koffie op en denk geen moment dat het oor er wel eens af zou kunnen breken want de pottenbakker heeft mijn mok z gemaakt dat ik hem zonder risico aan mijn mond kan zetten.

Maar de persoon die deze beker gebakken heeft kn ik niet.

Ik kan hem niet eens bedanken voor dit fraaie stukje werk!

 

Als ik in mijn auto rijd hoef ik me niet druk te maken dat er een wiel afloopt of er een spatbord afvalt; daarin heb ik het volste vertrouwen want vakmanschap is meesterschap.

 

Als ik een doosje paddenstoelen koop (ik hou van paddo's) is er geen haar op mijn hoofd die eraan denkt dat er per ongeluk wel eens een groene knolammaniet tussen zou kunnen zitten, die je fataal wordt.

 

En dan begin je je te realiseren dat de hele wereld het goed met je voor heeft, al die lieve medemensen die zo goed voor je zorgen, dat is een mooie maar ook een ware gedachte.

Toen ik uit het vliegtuig sprong op 3 kilometer boven de aarde met Lon, vertrouwde ik er blindelings op dat hij onze parachute z had gevouwen dat we weer veilig beneden kwamen.

Zeg nou zelf, is dat niet buitengewoon?

Als je zo tegen je bestaan aan kunt kijken wordt je leven n groot feest!

 

En uiteraard zie ik ook misstanden, daarvoor mag je je ogen niet sluiten, maar daardoor hoef je je ook niet van de wijs te laten brengen; daarvoor is het leven dat wij kunnen leiden veel te mooi.

Dankjewel wereld!

En als ik dan toevallig hoor dat een kwart van ons volk bang is en de boel niet meer vertrouwt, dat men vermoedt dat er een of ander complot tegen ons wordt gesmeed, dan bloedt mijn hart.

Ik weet ook wel dat er mensen zijn die erg ver gaan voor geld en macht, maar dat is geen reden te twijfelen aan de goede bedoelingen van het overgrote deel van de mensheid.

De welwillende, weldenkende mensen zijn nog altijd ruim in de meerderheid, laat je niks wijsmaken.

Want bange, wantrouwige lieden worden norse onvriendelijke lieden die zomaar hun levensvreugde laten vergallen door een stelletje kletsmeiers die eropuit zijn zaken te versluieren en elkaar een rad voor ogen te draaien in plaats van elkaar op de hoogte te brengen van de feiten.

 

TIJD IS ENKELE REIS

Dit moment komt nooit meer terug. Geniet er nou van!

Juist! Ik bouw nog een jointje.

Lekkere hasjiesj uit Marokko, hier naartoe gebracht door mensen die gevaren trotseren waar ik me liever niet (meer) aan blootstel maar die ik op mijn beurt dankbaar ben voor hun moed en hun lef.

Dankjewel wereld!

 

Last but not least

En... laat je vooral geen schuldcomplex aanpraten wat je zou beletten te genieten!

Bedenk dat zij, die dat (nog) niet kunnen jou voor gek zouden verklaren als je niet dankbaar gebruik zou maken van de mogelijkheden die je geboden worden!

Dat zouden zij immers ook doen als ze zich in jouw situatie bevonden.

Eigenlijk is het je dure plicht te genieten; dit is geen frivole grap, het is een bloedserieuze zaak!

En het PRONOIA-denken helpt je daarbij.

 

Dankjewel wereld,

Je bent inderdaad fantastisch!

 

-o-o-o-o-o-