Armand

Korte Biografie

Discografie

De GIG- Agenda

Songteksten, Accoorden

Muziek

Plakboek

Fotogalerie

De Wekelijkse Spreuk

Nieuwtjes Wetenswaardigheden

Maandelijkse Column

Links

Contact / E-Mail


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Column 7

Juli 2004

Beste fans, vrienden en verdere bezoekers, (A Stranger's Just A Friend That You Don't Know - Jim Reeves)

Na maanden verstoken te zijn geweest van de lijn wegens ingeslopen oneffenheden wou ik ff mededelen dat ik weer kan bereiken en bereikbaar ben.

Het heeft mijn maandelijkse krabbels danig verlamd, er liggen stapels MANUScripten (geschreven briefjes van Manus dus) te wachten en zelfs vond ik een stukje voor het LSD klumpje terug wat ik U allen niet wil onthouden. Daar gaat ie...

... al die drukdoende mensen om je heen die alleen maar loze kreten uiten terwijl de bomen in bloei staan, het zonnetje schijnt en de meeuwen vliegen. (vrij naar Olav de dakloze Maastrichtenaar) Je kijkt naar je handen en verbaast je. Zulke perfecte werktuigen. Terwijl je je kopje optilt bestudeer je de bewegingen die elke vinger afzonderlijk maakt om de kop van de tafel te pakken en naar je mond te brengen, FENOMENAAL!! Het lijkt wel automatisch; nee dat IS het, minitieus geprogrammeerd, je doet het en je weet niet hoe je het voor elkaar krijgt al die verschillende spieren op het juiste moment te sturen dat de thee in je kopje blijft als het door de lucht zweeft; daardoor kun je in complete extase verzinken. En dat is het begin nog maar... "Ik voel 'm; het was alsof de vloer golfde." "Een lichte vorm van duizeligheid?" "Welnee mallerd, de vloer was duizelig!"

Tot zover.

Nieuw klumpie.

OVER KOFFIE, THEE EN... JAWEL HOOR!
Zondagmiddag, Gisteren in Eijsden opgetreden, het laatste dorpje van Nederland.

Na een spiegeleitje (nee, ik ben geen veganeur) zet ik een kopje thee en bouw een zeppelin. Terwijl ik zit te schrijven met mijn pen rechts en mijn joint links (andersom gaat ook, maar niet zo snel) nippend van mijn Bio-Darjeeling thee mŔt melk z˛nder suiker bedenk ik hoe opgefokt het leven was toen er een kop koffie stond. Dan had ik alweer in de startblokken gestaan, was ik mijn race tegen de klok alweer begonnen, REBEL WITHOUT A CAUSE en zo want koffie en cannabis heffen elkaar op, in grotere quantiteiten word je er psychotisch van. (Donner, word eens wakker, knakker!)

A TEA-LEAF FOR TEA-LOVERS
EARLY MORNING, NOON OR NIGHT
A CUP OF TEA IS MY DELIGHT.
WHEN THE SUN IS BLAZING HOT
BOIL THE KETTLE, FILL THE POT.
WHEN YOU'RE CHILLED BY COLD OR RAIN,
TEA WILL WARM YOU UP AGAIN.
LET THE MORN RISE RED OR GREY-
EARLY TEA SHOULD START THE DAY.
DELICIOUS MEALS CAN ALWAYS BE
MADE BETTER BY A CUP OF TEA
AND WHEN MERE THOUGHT OF FOOD DISMAYS,
THIS FRAGRANT DRINK YOU STILL SHALL PRAISE.
A PERFECT PICKNICK CANNOT START
WITHOUT A TEAPOT IN IT'S HEART.
AND WHEN OUTSIDE IS FOG AND MIRE
HOW GOOD IS TEA BESIDE THE FIRE!
WHEN YOU'RE SAD AND ALL GOES WRONG
MAKE THE TEA AND MAKE IT STRONG!
WHEN YOU'RE GLAD YOU'LL SAY WITH ME:
NOW LET'S HAVE A CUP OF TEA!

(Oud Engels Studentenlied)

MIJN VERHAAL

VOOR ALLE KOFFIEDRINKERS DIE OOK WEL EENS EEN VRAAGTEKEN GEZET HEBBEN BIJ HUN GEWOONTE.
MET
VRIJBLIJVENDE SUGGESTIES

KOFFIE overdoe je zo gauw...
Dat heb ik al die tijd dat ik koffie dronk geweten maar ik vond dat ik geen recht had daarover te reppen zoals ik maar liever niet over de kwalijke gevolgen van cokegebruik zong toen ik er zelf nog aanzat.

En toen.. Toen was er ineens dat witte poeder Steeds meer rijksgenoten en Barry White En de hele meute die bejatte zijn moeder En hoevelen zijn er de film nog steeds kwaait (Uit Heilige Hasjiesj - de tripelpee)

In de nineties schreef ik al een song in de trant van:

DON'T DRINK ESPRESSO
IT'S BAD FOR YOUR KARMA
YOU'LL GET SO FUCKED UP
IT'LL GIVE YOU THE CREEPS
YOU'LL BE SO PRESTO
THAT IT'S BOUND TO HARM YA
AND STRESS WILL BE YOURS
FOREVER, FOR KEEPS!

Er kwam een klein drama aan te pas voordat ik weer toegaf dat koffie meer tension geeft dan power, meer verkrampte spanning dan kracht zogezeid. Het optreden wat de doorslag gaf werd gebracht onder twee bakken thuis en drie bakkies espresso in de kleedkamer (Excuus: Ik had die nacht kort geslapen) Ik zong ernaast, ik speelde ernaast. Niet de hele tijd, meer sporadisch maar voor mijzelf genoeg om te beslissen dat dit nooit meer voor mocht komen. Ik stond zo nu en dan te trillen op het podium, was onzeker, maar half bij wat ik deed, afgeleid door futiliteiten, kortom zo opgefokt als een fundamentalist!
Weinig blowers kunnen met Sjef (veulpoeper) Naaikens meezingen:
IK HEB NOG NOOIT EEN KOFFIE OP
IN DE KOFFIESHOP
IN DE KOFFIESHOP

DE PARADOX VAN DE KOFFIESHOX
Het koffieshopverschijnsel was natuurlijk wel een beetje debet aan mijn gewoonte om zoveel koffie te drinken want daar bracht ik, als ik niet hoefde te spelen, mijn tijd door.

Maar elke blower voelt wel dat thee en hennep bij elkaar horen, terwijl koffie dus je high verneukt zodat je er wÚÚr een moet draaien Lucratief overigens voor de koffieshophouder.

Over koffie is ook bijna niets bekend; van de ongeveer 150 alkalo´den die het bevat kennen we nog niet de helft, maar als je een spin op de koffie een web laat weven, wil je het resultaat niet zien, geloof me. (Wie het toch wil zien, is gewaarschuwd!) In Turkije is een tijd geweest dat de eigenaar van de hasjiesjshop werd opgehangen als hij zijn klanten illegaal koffie schonk. En een kat sterft aan een bakkie. GENOEG MPP!

DE SAAIE KOST

CAMELLIA SINENSIS
(Thee, dus)
Thee bevat:
Caffe´ne: 2-5%
Tannine (Looizuur): 8-20%
Cellulose: 10%
Stikstof: 4%
Vet: 1,5%
As: 5%

De bestanddelen van thee mogen dan min of meer nauwkeurig bekend zijn, heel wat minder staat er vast van de precieze wijze waarop ze op elkaar inwerken, elkaar afzwakken, versterken, aanvullen en daarmee de kenmerkende uitwerking van thee op het menselijk organisme bepalen.
Pure mazjiek, ervaar het!!
Runge ontdekte de caffe´ne in koffie in 1820
Ondry ontdekte de the´ne in thee in 1827
Mulder kwam er in 1837 achter dat the´ne en caffe´ne hetzelfde was.
En dat thee meer caffe´ne bevat dan koffie.
Waarom is koffie dan opwindend en thee opwekkend?

DE UITWERKING
Terwijl koffie schoksgewijs en in zijn geheel wordt opgenomen, wat snel en intensief merkbaar is, wordt de toevoer van caffe´ne in thee geleidelijk geregeld door de caffe´neremmer looizuur, die er ook voor zorgt dat het effect van thee langer aanhoudt. Koffie werkt via het hart op de bloedsomloop. Thee werkt direct op het gehoor en het zenuzstelsel.

Thee bevordert de waakzaamheid en vergroot de geestelijke activiteit. Het vermogen om zintuigelijke waarnemingen uit te leggen wordt groter, de gedachten worden helderder en sneller, geestelijke vermoeidheid wordt weggenomen en de reactiesnelheid aanmerkelijk vergroot. Overdreven?

Proeven met groepen vˇˇr en nß theegebruik die optelsommen maakten met een vergelijkbare moeilijkheidsgraad wezen uit dat na theegebruik men ongeveer 25% minder tijd nodig had om de hele reeks af te maken en het percentage fouten eveneens met 25 gedaald bleek. Kortom; wil je slimmer worden dan je nu bent weet je wat je te doen staat.

 

 

naar vervolg rechts boven

 

 

KOFFIEHUIZEN EN THEETUINEN
Wij hier in het koele Holland werden opgevoed met thee. 's Morgens twee bakkies Pickwick van De Ouwe Egbert bij het ontbijt, vaste prik voor het naar school gaan. In Antwerpen bij mijn tante, dronken we Liptons uit Engeland. En als we kiespijn hadden kregen we camillethee. Het duurde totdat de eerste Marokkaanse gastarbeiders de lage landen medebevolkten voordat we geconfronteerd werden met andere thee, de zogenaamde NANA. Zij die NANA kruidenthee noemen zou ik erop willen wijzen dat nana niet alleen van (water)munt getrokken wordt, doch als basis gunpowdertea heeft, een groene chinese thee, zo genoemd omdat de ineengestrengelde blaadjes in de pot "ontploffen".

NE HABER ARKADASLAR
Turkije bracht weer een andere theevariant in het land, thee uit de Samovar of wat daarvoor doorging met de middelen die zij hier tot hun beschikking hadden. Thee uit de Samovar dronk ik voor het eerst in het illegale koffie/gokhuis achter de Poort Van Kleef ("Een Van Hen Ben Ik") Yildiz (de ster) waar ik Ne Haber Arkadaslar uitploos met Bertus Borgers, op een bankje naast de portable pickup (De enige plaats waar je redelijk op je gemak donkerbruine Antep Hasjiesj uit Oost-Turkije kon blowen toen het nog illegaal was) De samovar bestond uit een electrisch kookplaatje, een grote theepot en daarop een theepotje waarvan de bodem precies in de uitsparing van het deksel van de grote theepot paste. Men schonk thee in van die superkleine glaasjes (nŔt zoutvaatjes) Eerst een scheutje uit de kleine pot wat een bijna zwart goedje liet zien, het zat tot de rand toe vol met theeblaadjes, dan een scheut heet water uit de grote pot en je thee, die nu de kleur had van druivensap, was klaar. Je kreeg er 3 klontjes suiker bij voor drie slokjes thee en hoewel ik dat overdreven vond deed ik als verstokte zonder-suiker-drinker er toch maar een klontje bij, anders kreeg ik hem niet weg. Ik houd van bitter, maar er zijn grenzen. Tot slot werd het kleine potje tot aan de rand hervuld met de grote pot en weggezet voor de volgende klandizie
.

In de seventies kwamen ook de Cayshops van Afghanistan, Pakistan en India overgewaaid naar het Westen waar zij terechtkwamen in de vele JC's die ons land rijk was. Elk zichzelf respecterend Jongerencentrum had wel een India-ganger en een theetuin, al dan niet in de tuin, afhankelijk van het weer.

Ik herinner mij Paradiso, in de vˇˇr-de-koffieshop-tijd, de theetuin op de eerste verdieping, met een blauwgeverfd plafond met maan, planeten, sterren en kometen, rotan tafeltjes met stoeltjes en zitjes en twee theekraampjes met rieten afdak (50 soorten thee), palmbomen en andere exotische groeisels verspreid door de ruimte en opgeluisterd middels Indiaase muziek. Een sfeertje waar alleen Sarasani in Utrecht nog een beetje kan tippen.

Toen ik nog kilo's dealde hadden wij vaste contactadressen in de theetuinen van Doornroosje te Nijmegen, Het Paard Van Troje te Den Haag, Huisje Weltvree in Tilburg, De Piek in Vlissingen, Vera in Gr°n, Shiva in Baarlo, Hedon te Zwolle en de Kokerjuffer in Enschede, Exit en de Lantaarn in Rotterdam om er een paar te noemen.

 

NOG VERDER TERUG

EEN SLOKJE GESCHIEDENIS

Een mens bestaat voor 75% of meer uit water. Om dat zo te houden drinkt hij per dag een paar liter vloeistof. Water, vruchtensappen, melk, pap, yoghurt en karnemelk, koffie en thee, Red Bull en AA, cacao, bier en wijn etc. Een mens kan 40 dagen zonder voedsel maar nog geen 4 zonder water, alhoewel... In India is een saddhu die beweert de laatste 30 jaar niets meer gegeten of gedronken te hebben. De man had tijdens zijn meditatie een visioen gekregen datn hij geen eten en drinken meer nodig had. Een team van specialisten heeft hem 2 weken geobserveerd en geconstateerd dat dit inderdaad het geval was. (Nadere info: BBC Worldservice radio) Je kunt dus wel degelijk van de lucht leven. (Men gelieve dit experiment niet te herhalen)

Toen de mens het vuur had uitgevonden kreeg hij in de gaten dat warm water een beetje wee´g smaakt dus deed men er al gauw wat kruiden bij van teen of tander. Vroeger was dat in Engeland vˇˇr de thee bv paardenbloembrouwsel (dandelion) wat broom bevat waar je rustig van wordt. Op het vasteland kookte men Salie mee (slaapverwekkend; 'hij is een echte Jan Salie' over een lui persoon), lindenbloesem (sexueeel opwindend) en camille (naast kiespijnverdrijver ook om je haar te blonderen)

OORSPRONG
Aangezien volgens de Chinezen de thee door dezelfde vogel is ontdekt als de hennep (keizer Shen Nung), die hij voorschreef voor astma, reuma en driften moet er aan thee ook wel een magisch kantje zitten. De eerste beschrijving van thee dateert dus volgens de Chinezen uit het jaar 2737 V.O.J.N. (Voor Ons Jaar Nul)

De IndiŰrs en de Japanners hebben een andere legende. De monnik Bodhidharma (Somewhere in Z.O. AziŰ) wilde als meditatie een wake houden van 7 jaar. Volgens de IndiŰrs kreeg hij na 5 jaar slaap, plukte wat blaadjes van een boom waar hij onder zat die hij opkauwde en volbracht de rest van zijn wake moeiteloos. Volgens de Japanse legende viel hij na 5 jaar wŔl in slaap en werd hij zo kwaad dat hij zich de oogleden afsneed en ze wegwierp. Waar ze neergekomen waren begon na korte tijd een struik te groeien met blaadjes die op oogleden leken, en als hij daarvan een drankje trok, hoefde hij niet meer te slapen. (Men gelieve ook dit experiment niet te herhalen, evenals hara-kiri, kamikaze etc.)

De Pers Haji Mahomet bracht de thee mee uit China en Giambattista Ramusio gaf zijn reisverhalen uit in VenetiŰ in 1559. De eerste thee kwam dus via de Arabische karvaanroutwees (lees Ibn Batutah) totdat de Portugezen het meenamen over zee (Zij heetten toen nog inwoners van LÚon)

Hesse vermeldt dat nationalistische Fransen verontwaardigd waren dat dranken die men eeuwen gedronken had, nu opeens allemaal theÚ heetten maar dat gaat maar ten dele op; al is het woord wel verwant; je hebt le thÚ en la tisane. Tisane wordt trouwens ook gebruikt voor slechte wiet.

De naam thee komt van het Chinese eiland Amoy, waar men taj zei. Het Engelse tea werd als tee uitgesproken. Daarom zeggen wij ook thee. De volkeren die de thee via land kregen zeggen de cantonnezen na; tsja. En van Turkije tot Thailand zegt men Tsjai, een mix van die twee. Overigens wordt tegenwoordig op allerlei zweeffeesten šay geschonken maar daarmee wordt dan bedoeld een soort kretek om te drinken, kruidnagelen en nootmuskaat horen niet in šay.
De Nederlanders brachten de eerste groene thee van het eiland Hirado. In Holland werd in het begin de laxerende werking van theÚ (zo schreef men dat hier destijds) geprezen, wat te denken geeft. Nu was de wijze van transport ook niet van dien aard dat we ons veel illusies mogen maken aangaande de kwaliteit

LEKKE ZEILSCHEPEN MET NATTE KRATTEN
Het woord drugs stamt uit die tijd, toen Amsterdam de markt voor koffie, thee, tabak en specerijen in deze kontreien in handen had, en de eerste vraag op de markt was: "Is het droog?" Zo kregen de Alemannen hun woord Drogen, de Golen hun woord Drogues en de Angelsaxen hun woord Drugs. In Den Haag, zo gaat het verhaal, kwamen gegoede families in ernstige financiŰle moeilijkheden door de obligatoire tea-party's. Op zulke partijtjes dronk men tot 40 kopjes thee en was het goede gewoonte daarbij flink op te boeren.

WAT VOOR THEE??
Natuurlijk zijn er mensen die hun hele leven op Pickwick blijven hangen, maar ook in de theewereld is er meer variatie te nippen dan er wijnen zijn voor de proevers.

Er is zwarte thee en groene thee. Zwarte thee is geroosterd en groene thee gefermenteerd of wat ze cured noemen in het theewereldje. Wiet was vroeger ook altijd gecured, toen alles nog uit de tropen kwam. Dat rookt veel zachter. Zwarte thee is sterker dan groene thee, en moet gloeiend worden opgegoten in tegenstelling tot groene thee waar de kook even van het water af moet zijn anders smaakt ie naar pis. (Plassex?)
Ikzelf begin de dag meestal met zwarte. Het liefste Darjeeling dus, hoog uit de Himalaya. En sterk. Eigenlijk tŔ delicaat om er melk bij te gieten, maar dat vind ik lekker. Frequently on the road ben je aan de 'naftstations' overgeleverd aan Douwe Egberts, helaas veel "gras met smaakjes" (brrr..., verf en parfum in je thee!) maar als je geluk hebt zit er nog weleens een Earl Greytje (Essence-thee van oudsher) en als het echt niet anders kan bloody PIGWIG tussen.

De avond smaakt mij een lichte Ceylon het beste en als slaapmuts drink ik Rooibos thee, die ik leerde kennen in de 70's, "goed vir die gesondheit en boordevol vitamien C" stond er op de kleurige pakjes. Toen 'Philips en Shell steunen Apartheid' aan de orde was verdwenen de opdrukjes in de natuurwinkels en de reformhuizen (want dat was de enige plaats waar je rooibos kon kopen in Nederland) uit de vakken om plaats te maken voor bruine zakken. Ik maakte daar ooit een opmerking over in de trant van "Nou steun ik Apartheid" maar het antwoord was: "Deze rooibos komt niet uit Zuid-Afrika maar uit NamibiŰ. En NamibiŰ is een provincie van ...

Ook is 's avonds een kruidenthee aan te bevelen die ik getest heb op werkzaamheid, de naam zegt het al; Sleepy Time van Celestial Seasonings (met die spaced out tafereeltjes op de doosjes!) Niet doen als je vroeg op moet! Verder vind ik CS niet zo'n bijster goeie collectie hebben, het merendeel van hun theetjes wordt verkracht met zware kruiden, zelfs hun witte thee (witte puntjesthee) is verenuweerd met gedroogd fruit en dergelijke onzin. En ik mag deze ook zeker niet vergeten; Drie Jaren Thee, thee die het derde jaar van de struik komt bevat nog nauwelijks een procent caffe´ne. Verkrijgbaar bij de Natuurwinkel, moet je zelf eerst roosteren in de pan; kicken!! Hoe je keuken dÓn geurt... En voor de notoire (spreek uit: notˇˇre) waterpijpblowers nog de volgende tip: Bij een waterpijp hoort een 'tea with a smoky taste', voor mij altijd Chinese Lapsang Souchong.

En als er in jouw stad of een stad in jouw buurt een theewinkel is (Simon LÚvelt of identieke theepakkers) moet je zeker eens binnenlopen en rondsnuffelen, dat verfijnt niet alleen de smaak van je kopje thee, maar ook de jouwe, als je begrijpt wat ik bedoel, jonge vriend. En het is goed voor Uw teer gestel, met Uw welnemen...

WHEN YOU'RE GLAD YOU'LL SAY WITH ME:
NOW LET'S HAVE A CUP OF TEA

 

Uw toegenegen Manus.

verder